Ord på overtid

Biblioteket ser med dyp uro på situasjonen i Afghanistan og er urolige for vilkårene for frie ytrere i landet. Vi gir derfor fire ukers bokerstatning til ICORN og Norske Pen sine nødfond.

Foto: Narih Lee (Wikimedia Commons)

I Asker må lånere erstatte tapt materiale. Flere norske bibliotek ønsker å gi fire ukers returomsetning til ICORN og Norske Pen sine nødfond slik at de er stand til å hjelpe enda flere. En bok som skulle vært levert, er på en måte Ord på overtid, og disse kan bedre vilkårene for det frie ord i Afghanistan.

ICORN om krisen i Afghanistan

Norske Pen om krisen i Afghanistan

Flere norske bibliotek har sagt seg villige til å være med på kampanjen Ord på overtid, og jo flere som blir med, jo bedre! Enkelte bibliotek har valgt å gi et beløp som ikke er knyttet til gebyrer. Deichmanske bibliotek i Oslo mottok prisen for verdens beste bibliotek i 2021, prisen på kr 50 000,- går i sin helhet til kampanjen.

Bibliotekene jobber for det frie ord

Norske bibliotek jobber hver eneste dag for ytringsfrihet og for gode vilkår for det frie ord. Bibliotekene kjøper inn akkurat de bøkene de vil og de arrangerer debatter hvor det meste kan debatteres. Alle er velkomne. Absolutt alle!

Selv om vi i vårt samfunn alltid skal arbeide for å bedre vilkårene for et godt ytringsklima, er det i verden rundt oss helt andre utfordringer. Der forsvinner ytrerne – en etter en. Vi ser med dyp uro på situasjonen og er urolige for vilkårene for frie ytrere, nå i Afghanistan, ettersom Taliban har tatt over landet.

Den ytringsfriheten som vi tar for gitt hos oss har helt andre vilkår i Afghanistan. Situasjonen til journalister, forfattere, redaktører og andre medieansatte er prekær. Det er også stor bekymring om situasjonen til kvinnelige ytrere i landet etter Talibans overtakelse.

ICORN (international Cities of refugee network) og Norske Pen jobber hver på sine måter med å beskytte forfattere, journalister, kunstnere og andre meningsytrere.

Kontaktpersoner for kampanjen:

• Siri Tidemann Nåslund (92639784, ), Biblioteksjef Asker bibliotek
  • Anne Torill Stensberg (99254939, ), Bibliotek- og kulturhussjef, Sølvberget

Disse bibliotekene er med:

• Tromsø bibliotek
  • Haugesund bibliotek