Årets Bok til alle-bibliotek 2022

Askerbibliotekene er kåret til årets Bok til alle-bibliotek 2022 for sin innsats og engasjement for demokratisering av litteraturen gjennom sitt arbeid med Leseombudsordningen. Prisutdelingen fant sted i Asker bibliotek 3. februar.

Hilde Ljødal, Eirunn Eriksen Gauslaa, Anne-Kristi Gisholt Jønland og Monica Helvig med blomsterbukett
Hilde Ljødal, Eirunn Eriksen Gauslaa, Anne-Kristi Gisholt Jønland og Monica Helvig

Leseombudsordningen i fokus

Leser søker bok deler hvert år ut prisen Årets Bok til alle-bibliotek til et bibliotek som har gjort en særskilt god innsats for å nå de som leser i motvind. Askerbiblioteket er stolt mottaker av prisen for 2022.

– I år ønsker vi å sette søkelyset på Leseombudsordningen, og det løftet målrettet arbeid fra erfarne bibliotekansatte og engasjerte Leseombud gir de mest sårbare leserne, sier daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig.

Leseombud er frivillige som leser høyt for andre, men det å være et Leseombud er også så mye mer. Leseombud er historiefortellere og gledesspredere, et lyspunkt i hverdagen, og de tar med lytteren ut i verden. Askerbibliotekene har tretten aktive Leseombud, der de fleste er knyttet til institusjoner for eldre, men de har også Leseombud ved en psykiatrisk institusjon og i en spesialklasse på videregående skole.

– I Askerbibliotekene jobbes det aktivt med oppfølging og rekruttering av engasjerte leseombud, og det ser vi resultater av. Askerbibliotekene er en særs verdig vinner av Årets bok til alle-bibliotek, sier Helvig.

Da Asker, Røyken og Hurum slo seg sammen til én stor kommune i 2020, fikk bibliotekar Anne Kristi Gisholt Jønland ansvaret for Leseombudene ved bibliotekene i hele kommunen og skal ha mye av æren for det gode arbeidet som har blitt gjort.