Ladegården i Vakåsveien, med Astri Welhaven Heiberg og Dina Aschehoug

«Det heter ikke Ladegården», sa malerinnen Astri Welhaven Heiberg på sine eldre dager, «det heter Fjelkenlåven».

Ladegården er et makeløst hus, både morsomt og representativt. (Ill: Karls Nilsen)

Men den ombygde utelåven på Nedre Fjelken som i sin tid tilhørte Haugbo, ble nå av både arkitekt og andre kalt Ladegården etter at vennen arkitekt Arneberg hadde tegnet den om med sikker og artistisk hånd. Det er vel det eneste huset på våre kanter der man kan gå rett inn i peisestuen over en ombygd låvebro. Det er blitt et makeløst hus, både morsomt og representativt. Fru Welhaven Heiberg bodde der en 6-7 års tid etter å ha bodd på Vestre Asker gård en kort stund. Hun ble i Ladegården til ca 1924 da huset ble avhendet. Kanskje ble det for kostbart å sitte med det for en kunstner på den tid.

I dag holdes Ladegården i utmerket stand av nåværende eier, familien Drøsdal. Huset ligger tett ved Børsen. Hele bygningen er oppført i tømmer fra grunnmur til loftsetasje. Det er ganske utrolig at man i Asker har oppført en utelåve av slike dimensjoner i tømmer. Det må være flere hundre år gammelt. Praktfullt, tjærebrunt og solsvidd. Asker har mange fordums kunstnerboliger, men ingen så særpreget som denne.

Maleriene med Asker-motiver hører til Welhaven Heibergs bes­te. Et av hennes bilder på Nasjonalgalleriet, innkjøpt 1919, heter
«Vårdag i Asker» (1918). Hun har her stått med staffeliet ved Vogeliusstøtten ved Jansløkka og malt portnerboligen og det gamle Skaugum med åsen ruvende i bakgrunnen.

Våraften i Asker
"Vårdag i Asker", 1918  80x95 cm, Olje på lerret. Nasjonalmuseet

(Det er litt forsmedelig når det i galleriets offisielle katalog står at på billedet «sees et par hus og en liten ås i bakgrunnen». Som om det skulle vært en hus­ mannsplass hun har malt).

Astri Welhaven Heiberg fikk mer kontakt med Skaugum gjennom kongefamilien. Hun malte portretter av de fleste av familiens medlemmer.
På sine eldre dager søkte hun tilbake til Asker og Hvalstad.
Senest 1965, 2 år før hun døde, sto hun i sitt 84. år og malte i Hvalstadåsen noen av sine ungdomsmotiver og gjerne med et gløtt av fjorden i bakgrunnen. I sin vidbremmede hatt og med et ungdommelig glimt i øynene var hun en opplevelse for oss som fikk se henne i arbeide - og ikke minst høre henne. Men sitt gamle, deilige hjem i Ladegården orket hun ikke se igjen.

Av Karl Nilsen, opprinnelig publisert i Askermotiver 2 (1994)

Astri Welhaven Heiberg (1881-1967) var elev av sin tante Harriet Backer. Harriet Backer bodde mange somre på Nordgård Pensjonat øverst i Askerveien. Astri Welhaven var sønnedatter av Johan Sebastian Welhaven. Hennes far var arkitekt, og var slottsforvalter fra 1883 til 1920. Astri vokste opp i en leilighet på slottet. Det var nok dette som førte til at hun av kongefamilien fikk bestilling på portretter av Kong Håkon, prinsebarna og deres mor.

Astri Welhaven Heiberg
Astri Welhaven Heiberg (foto: wikipedia)

I 1907 giftet hun seg med arkitekten Christen Fritzner Heiberg, og paret flyttet til New York der sønnen Hjalmar ble født I 1910. Ekteskapet ble oppløst i 1924, men de bodde fra hverandre lenge før det.
På Ladegården i 1920 bor hun sammen med sønnen Hjalmar på 10 år og to tjenestejenter fra Sunnmøre. Den ene har et «uekte» barn på 7 måneder.

Astri Heiberg debuterte på Høstutstillingen I 1912. Inspirert av Cezanne malte hun ofte nakne kvinner i naturen.

Landskap med kvinner II, 1912/16
Landskap med kvinner II, 1912/16, 115x135 cm, Olje på lerret
Trondheim Kunstmuseum


Hun bodde fra 1916 på Vestre Asker gård. I 1917 kjøpte hun av Johs. Nore en tomt med den gamle låven på Nedre Fjelken under Haugbo. Parsellen fikk navnet Ladegården etter låven som lå der. Arkitekt Arnstein Arneberg  tegnet om låven til en spesiell bolig, og Welhaven Heiberg flyttet inn i 1919. Det ble lagt inn vann fra en brønn slik at det var baderom og vannklosett i bygningen. Åse Drøsdal Lager som vokste opp i huset senere, forteller at hun under krigen måtte ta med klassevenninnene på Jansløkka hjem for å vise fram disse nymotens innretningene.
Astri Welhaven Heiberg fikk innredet et stort atelier i sin nye Ladegård. Materialer fra den gamle låven ble brukt på ny. Adressen nå er Fjelkensvingen 10. Etter å ha solgt Ladegården i 1924 skaffet hun seg et sted på Brønnøya.

Dina Aschehoug

Dina Aschehoug
Dina Aschehoug, selvportrett 1919
(foto: Blant kunstnere i gamle Asker av Karl Nilsen, 2.utg. 2019)

Malerinnen Dina Engel Laurentse Aschehoug  (1861-1956) kjøpte Ladegården etter Heiberg. Karl Nilsen husker henne som foregangskvinne for Foreningen til Dyrenes Beskyttelse i Asker. Hun var aktiv i menighetsarbeidet og drev en søndagsskole i Ladegården. Hennes søster bodde i det store huset sammen med henne.

Dina Aschehougs søndagsskole på Ladegården
Dina Aschehougs søndagsskole på Ladegården, ca 1930.
Foto: Asker bibliotek

I 1937 auksjonerte hun bort alt inventar på Ladegården og flyttet opp til Hagelund, et mindre hus i nåværende Drengsrudveien.. Hun solgte denne eiendommen i 1946 og flyttet til Oslo der hun døde i 1956.

Haven på Ladegården
Haven på Ladegården malt av Dina Aschehoug, u.å.
Foto: Morten Flaten


Dina Aschehoug var elev av Eilif Peterssen og hadde studieopphold i Paris og København. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1884. Faren, som var prest, mente det ville være vanskelig å leve som maler, Hun avbrøt utdannelsen og ble lærer ved kunstskoler i Kristiania, men fortsatte å male ved siden av. Hun er mest kjent for sine mange altertavler, interiører og portretter.

Redigert av Jon Christofersen mars 2021