Skrevet av Henning Sæther (2023)
Den eldste ble etablert etter utparselleringen av Mellom-Nes gård i 1923.
I krysset mellom Nesveien og daværende Drammensveien kjøpte B.M Lund en eiendom som han ga navnet «Lundheim» Her bygget han hus og åpnet landhandleri i første etasje.
Fra Øvre Nes gård ble det på slutten av 30-tallet parsellert ut 370 mål, med tilsammen 120 villatomter, og en rekke friarealer. En av tomtene var avsatt i planen til forretningsgård.
Denne lå på høyre side, rett over den nye broen, og eiendommen fikk da de behendige navnet «Brovoll».
I 1938 kjøpte Ole Christian Løken (1885-1968), denne eiendommen. Han kom fra Rygge i Østfold, til Asker tidlig på 1900-tallet. Her ble han ansatt som forpakter, først på prestegården, og senere på Haugbo gård.
I Elveveien satte han opp en kombinert bolig- og forretningsgård.
Ole Christian var ingen kremmer, men hadde tre sønner, Trygve (1915-1985),
Arvid (1916-1970) og Ivar (1921-1980) , som var tiltenkt roller i forretningsdriften.
Da forretningen sto ferdig, i februar 1940, valgte de å leie den ut.
Første leietager av Nesbru Landhandleri, var Rolf Fredrik Bjørnstad, i februar 1940. Han drev forretningen fram til krigens slutt.
Juul Gagnum (1906-1987) var bondesønn, fra Lunner på Hadeland.
Til Asker kom han med hustru Jonette, og tre sønner, Helge, Gulbrand og Birger i 1945. Kremmerevnene hadde han med seg fra tiden som betjent på handelslaget hjemme.
Karrieren som landhandler startet altså i Nesbru Landhandleri i 1945. Denne drev han i fem år, til daværende driver av Lundheim Landhandleri gikk konkurs. Den enes død, - en annens brød - og smør og poteter.....
Da Juul Gagnum forlot Nesbru Landhandleri i 1945, var Ole Christian og Karens yngste sønn, Ivar Løken, gammel nok til å overta driften av forretningen. Med seg på laget hadde han både faren, som tok seg av diverse vaktmestertjenester. Moren Karen Elise, var også aktiv, - gjerne bak kassaapparatet. Også bror Trygve var med i driften. Han var som poteten, - brukandes til det meste. Den siste broren, Arvid, valgte også kjøpmannsyrket, og etablerte seg med egen forretning i Oslo. Denne drev han fram til han ble syk og måtte avvikle.
Fra brød til Cirkus
I 1953 ville Ivar Løken utvide virksomheten med et nybygg, rett inntil den eksisterende forretning. Søknad ble sendt om nybygg med leilighet, fire hybler, og grønnsakutsalg i kjelleretasjen, - i tillegg til en rørlegger.
Byggesøknaden ble godkjent, men det kom aldri noen grønnsaker inn i lokalene. Derimot flyttet Asker Stålmøbelfabrikk sin virksomhet, fra gartneriet på Øvre Nes gård, inn med produksjon i første etasje, og lakkeringsverksted i kjelleren. Fabrikken var etablert året før, med Ivar Løken og Jon Sæther som likeverdige partnere.
Endringen fra handel til produksjon medførte skarpe protester fra nærmeste nabo i Elveveien 4, Hilmar Olsen. Protestene ble ikke tatt til følge og produksjonen i «grønnsakbutikken» varte fram til 1964, da Asker Stålmøbelfabrikk, etter å ha vært spredd på tre forskjellig plasser rundt om i bygda, kunne samle hele sin produksjon i eget nybygg i Vakåsveien 7.
I 1969 overtok Ivar og hustruen, Liv Berny Løken (1927-1997), driften av Cirkus Berny, etter hennes mor, Elvira Berny Reinsch (1900-1969). Det ble da mest fokus på sirkus, også for Ivar Løken, som hadde erfaring fra tiden hvor han reiste rundt med sitt eget «Cirkus Rex revyen».
Ivar hadde også eierinteresser i «Asker Stålmøbelfabrikk AS», som han var med å starte i 1952. Broren Trygve var den som drev Nesbru Landhandleri fram til 1977, da lokalene ble overtatt av Arne Ryttmar med «Fontana Mineralvannutsalg», som hustruen senere overtok.
I 2022 ble eiendommen solgt til en eiendomsinvestor og all form for kremmervirksomhet opphørte. I dag er det en spa- og velværeforretning i de gamle butikklokalene.
Inn i lokalene flyttet deretter Alfr. A. Berge AS. En håndverksbedrift, som fortsatt eksisterer, og driver med produksjon av bl.a. Kobberlamper.